"Zrób życiówkę z Doktorkiem
160 km"
21.06.2026r.
W niedzielę odbyła się kolejna wycieczka Siedleckiego Klubu Turystyki Rowerowej Doktorek pod tytułem „Zrób życiówkę z Doktorkiem”. Na moim dystansie życiówki – 160 km – stawiło się pięć wspaniałych osób gotowych na wspólną rowerową przygodę. Wyruszyliśmy wcześniej przygotowaną trasą w kierunku Białej Podlaskiej, gdzie zrobiliśmy pierwszy postój w restauracji szybkiej obsługi. Każdy zamówił coś pysznego i konkretnego do jedzenia, aby nabrać energii przed dalszą drogą. Następnym punktem naszej wycieczki był Janów Podlaski. Tam, podczas kolejnego postoju, regenerowaliśmy siły przy lodach i kawie. Nie mogło też zabraknąć pamiątkowego zdjęcia przy fontannie. Po krótkim odpoczynku ruszyliśmy dalej, podejmując decyzję, że za Konstantynowem skręcimy na mniej ruchliwe drogi. Zatrzymaliśmy się jeszcze na chwilę w parku przy pałacu, a następnie w miejscowości Rudka odbiliśmy w boczną trasę, która poprowadziła nas spokojnymi i mało uczęszczanymi drogami aż do Siedlec. Ostatecznie wykręciliśmy dystans o około 10–15 kilometrów dłuższy niż zapowiadany w tytule, ale myślę, że każdy miał z tego ogromną satysfakcję i nikt nie narzekał na dodatkowe kilometry. Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom za wspaniałą jazdę, świetną kondycję i wytrzymałość oraz za pokonywanie kolejnych kilometrów w serdecznej i miłej atmosferze. Szczególne podziękowania kieruję do Rad Ka, który — można powiedzieć — „doholował” mnie do samej linii mety. Mam nadzieję, że wycieczka Wam się podobała i że zobaczymy się na kolejnych naszych wydarzeniach Do zobaczenia na trasie.
Komandor Monika Szafrańska